Open House kitchen

Open House: A stylish garden flat in Surrey

This one-bedroom garden flat is part of a Victorian conversion in Surrey. The owners bought the flat in August 2013 and while it was very spacious, it wasn’t decorated to their taste. The kitchen and floors were tired and the garden was dull. It’s now a calm and stylish with oak floors, neutral walls and pops of colour from accessories.

Rather than replacing the entire kitchen, the couple saved themselves money by replacing the doors rather than all the units. They also added a chunky wooden worktop to break up the expanse of the white units and finished off with white retro tiles for a splashback.

They replaced their old front door, which was falling apart with this classic design. The soothing shade complements the colour scheme of the hallway.

The couple are both fans of simple décor, natural materials – such as wood and glass – and design classics. They fitted a real oak floor through out the flat apart from the bedroom and bathroom. The classic wooden dining table adds warmth to the white scheme, while the lights hanging about the dining table create a focal point.

By completing most of the work themselves the owners managed to keep all the renovations, including a new bathroom, floor, paint, outdoor space and updating the kitchen, to a total of £12,000. They hung these instruments on a wall in their living area so the scheme showed off some of their interests.

High up on the couple’s wish list was a big comfy corner sofa. This one fits perfectly into their living area and luckily they didn’t pay a penny for it after numerous problems. The bi-folding doors open out onto their garden, where they started growing plants and vegetables.

The main bedroom is a calming space, the funky print of Bob Dylan that hangs about the bed adds a splash of colour to the space. While the funky white lights hanging over the bedside tables save space and stop the area from becoming cluttered.

A well-designed layout makes the most of the space in this modern bathroom. The small alcove between the bath and the toilet is the perfect size for a mirror, which helps to make the space feel bigger.

One of the owner’s set up her own lighting company, so there a lot of detail has been made into arranging the right lighting for each room. This funky cage light looks fab on an old school desk that the couple picked up in Spain.

The last thing the couple tackled was the garden. It hadn’t been touched and it had an odd-shaped pond in the corner. They filled it in to create more space and painted the fencing a calm blue shade.

Ideal Home loves.... (Video)