Step inside this refurbed 1930s home with a calm but cool colour palette

The dreamy shades give this light-filled property an extra wow factor
  • We earn a commission for products purchased through some links in this article.
  • When a young family needed to refurbish their newly purchased home they enlisted expert help, and everything flowed from there.

    After a year spent searching for their ideal house, the now-owners finally found a 1930s detached property quite close to where they were living, in north London. ‘It had been lived in and loved by the previous owners for 40 years but seemingly hadn’t been updated in that time,’ they say.

    ‘It needed some TLC in the form of a top-to-toe refurbishment so we called in XUL Architecture. They have a fantastic reputation in this area and considerable experience of working on similar houses to ours.’

    In turn, Sebastian Sandler of XUL says that working with owners who were decisive and had a clear idea of what they wanted, helped the project go smoothly. ‘They told us that their aesthetic throughout the home was contemporary-traditional, with an interior that felt homely and welcoming yet modern and sophisticated,’ he says.

    The kitchen

    Kitchen with pink island and green cabinetry

    Image credit: XUL Architecture/Matt Clayton

    An important part of achieving that feel was enlarging and reconfiguring the building as far as the strict local building regulations would allow in the conservation area. On the ground floor, that meant extending out at the back to create a kitchen extension idea with a large skylight to fill this space with much-needed natural light.

    The kitchen details

    Kitchen with green cabinetry and brass hardware

    Image credit: XUL Architecture/Matt Clayton

    ‘XUL brought more light and space into the kitchen and cleverly linked it with the living/dining area,’ say the owners. The island, painted in Farrow & Ball’s Pink Ground, links to soft pinks on the sitting room furniture.

    Just as XUL have created a sense of flow with light and space, the owners have achieved the same with their interior style. ‘This has been an amazing collaboration that has exceeded our expectations,’ they say. The stunning greens of the cabinetry add a grounding feel to the pastel island, and link the space with the outdoors.

    The dining area

    Dining room with French windows and blue feature walls

    Image credit: XUL Architecture/Matt Clayton

    ‘What was immediately apparent about this house was that it didn’t have the essential amenities of contemporary living,’ says Sebastian. ‘Such as a WC, utility room or, importantly, a kitchen connecting to a dining area.’

    The open-plan space

    Open plan living-dining space with blue feature walls

    Image credit: XUL Architecture/Matt Clayton

    ‘The house didn’t have the sense of flow that is vital in a home,’ says Sebastian. ‘The ground floor was a series of unconnected rooms.’

    To remedy this, sightlines were improved, connecting doorways were introduced along with space-saving pocket doors.

    There is still a flow of light from one space to another – a quality Sebastian believes is essential in the modern home. ‘Natural light has a positive effect on spatial quality, wellbeing, productivity and creativity,’ he says.

    The living room details

    Detail of round mirror above fireplace and bright blue walls

    Image credit: XUL Architecture/Matt Clayton

    The couple have a one-year-old daughter, so it is very much a family home. A fun, lively feel was therefore essential.

    So the feature wall idea of the clean-lines of the living room-cum-dining area were pepped up with a modern shade of blue.

    The sitting room

    Living room with blue walls, neutral sofa and pale pink armchairs

    Image credit: XUL Architecture/Matt Clayton

    Muted but complementary colours were used for the sitting room furniture, giving it a contemporary look with a lot of warmth.

    The deep blue walls provide a contrast to the rest of the subtle scheme.

    The bathroom

    Bathroom with blue pastel wall and floor tiles

    Image credit: XUL Architecture/Matt Clayton

    The upper floors were also opened up wherever possible. The family bathroom and main bedroom were moved to the loft space to take advantage of the generous ceiling height.

    The master bedroom

    Bedroom with white walls, green panelling, pink beds and wooden ceiling beams

    Image credit: XUL Architecture/Matt Clayton

    The main bedroom is the place where the owners feel the look has really come together.

    ‘Ripping out the ceiling and restoring the exposed beams gave the room a feeling of expansiveness,’ they say. ‘Which we enhanced by adding wall panelling and paintwork in a pale green to produce a countryside boutique hotel feel.’

    Additional words: Sean O’Connell

    All the latest from Ideal Home